GYIK

Gyakori
kérdések

Milyen típusú szennyeződéseket lehet eltávolítani lézerrel?

+

A lézerrel eltávolítható szennyeződések: legtöbb festéktípus, rozsda és más korrózió, olajszennyeződések, zsírok, szerves és szervetlen szennyeződések stb…

Milyen anyagokat lehet tisztítani lézerrel?

+

A lézertisztítás széles körben alkalmazható, szinte bármilyen alapanyag, beleértve fémeket, műanyagokat, üveget, kőzeteket és faanyagokat is stb… Viszont figyelembe kell venni az alapanyagok terhelhetőségét és a lézersugárra való reakcióját (nem történik-e deformáció, nem keletkeznek-e mérgező gázok és részecskék,nem károsodik-e az alapanyag stb…). Ügyelni kell arra, hogy az alapanyag toleranciájának megfelelő paraméterezéseket alkalmazzunk, hogy a kívánt legideálisabb végeredményt kapjuk.

Milyen típusú alkalmazásokban használják leggyakrabban a lézertisztítást?

+

A lézertisztítást széles körben alkalmazzák, leginkább ipari környezetekben, például gépek és eszközök tisztítására, festékrétegek és más bevonatok, rozsda és más korrózók eltávolítására, hegesztés előkészítésére, valamint varrattisztításokra. Emellett kitűnően alkalmazható műtárgyak, műemlékek, kül-belterületi felületek restaurálásában, épületek felújításában, valamint közterületek felület tisztításában.

Milyen előnyei vannak a lézertisztításnak más tisztítási módszerekkel szemben?

+

A lézertisztítás nem igényel vegyszereket, kémiai anyagokat illetve koptató eszközöket, így környezetbarát és gazdaságos megoldás. Emellett nem károsítja a felületet, és a legtöbb esetben nem igényel utókezelést sem. Ezen túlmenően a lézertisztítási technológia igen mobilis, jól kontrollálható, továbbá a felületek nagy pontossággal tisztíthatók akár zegzugos felületeknél is.

Milyen biztonsági intézkedéseket kell betartani a lézertisztítás során?

+

Kiemelten fontos az összes biztonsági utasítás betartása, melyet részletesen ismertet a készülékek mellé csatolt dokumentáció. A használati útmutató tartalmaz minden olyan óvintézkedést, melyre különös figyelmet kell fordítani a készülék használata és üzemeltetése közben.

Milyen egyéb figyelmet igényel egy ilyen készülék a használat során?

+

A biztonsági intézkedések betartása mellett különösen fontos, hogy a készülék érzékeny fő komponenseinek kezelését, nagy gondossággal végezzék. Mivel a berendezés számos finom optikai és nagysebességű alkatrészt tartalmaz, ügyelni kell arra, hogy a kiegészítő egységeket ne érje károsító behatás.

A lézer károsíthatja a tisztítani kívánt alapanyagot?

+

A megfelelően beállított tisztítási folyamat során az alapanyag nem károsodik. De kiemelten fontos, hogy az alapanyaghoz a legideálisabban végezzük el a készülék beállítását. A nem megfelelően beállított készülék, esetlegesen mélyebb nyomot hagy a tisztítás során, vagy a célzott rétegen túl, alsóbb rétegeket is eltávolíthat.

Milyen beállítások módosíthatóak a lézertisztítás során?

+

– Lézer Teljesítmény / 1 Watt léptékben állítható – Lézer impulzus frekvencia / 0-50.000Hz, 1Hz léptékben
– Impulzus kitöltési tényező / 0-100% között
– Szkennelés sebessége / 0-100Hz között
– Szkennelési szélesség / 600mm fókuszlencse esetén 0,1-80mm

Milyen hálózati feszültségről üzemeltethető?

+

– Az 1500W-os modellek 230V AC 50Hz, egy fázisról működnek
– A 3000W-os modellek 3x400V AC ipari áramról üzemeltethető (nulla bekötést is igényel)

Hány Wattot fogyaszt?

+

A lézeres berendezés fogyasztását több tényező befolyásolja, mint például a kimeneti lézer teljesítményének beállítása, a környezeti hőmérséklet és a használati intenzitás.
 
A készülékek névleges maximális fogyasztása
– 1500W lézergép / max 6kW
– 3000W lézergép / max 12-14kW

Hány Amperes kismegszakító szükséges a használathoz?

+

Az 1500W-os lézergép 1000W-ra korlátozott teljesítmény mellett biztonságosan alkalmazható C20A kismegszakítón keresztül. Teljes teljesítményhez javasolt legalább C32A kismegszakító alkalmazása.
 
A 3000W-os lézergépek biztonságosan alkalmazhatóak 3x20A-es kismegszakítóról

Mennyi a lézerforrás élettartama?

+

A lézerforrások élettartama nagyban függ a használati szokásoktól. Meghatározó, hogy a készüléket milyen rendszerességgel és milyen teljesítménnyel, illetve milyen időtartamban használják. Gyártói javaslatokat, hogy ne használjuk huzamosabb ideig 80%-os teljesítménynél nagyobb lézerteljesítményen. Ezen értéket betartva, általános felhasználás mellett a BWT lézerforrások élettartama elérheti a 40.000-60.000 üzemórát. A reci lézerforrások 60.000-80.000 üzemórát is elérhetik.

Szükséges-e védőfelszerelés a lézergép használatához?

+

Igen, kiemelten fontos, hogy a személyi védőfelszerelések alkalmazva legyenek a készülék üzemeltetése közben. Különösen fontos, hogy megfelelő hullámhossz szűrőképességű védőszemüveget alkalmazzunk.

Van lehetőség kipróbálásra, tesztelésre vásárlás előtt?

+

Természetesen minden készülék megtekinthető és kipróbálható vásárlás előtt. Általános tesztelésekhez cégünk tud biztosítani alapanyagokat de lehetőség van akár hozott anyagon való tesztelésre is. Amennyiben nincs lehetőség a készüléket személyesen megtekinteni vagy kipróbálni, úgy az egyedi munkadarabok eljuttatása akár futárszolgálattal is megoldható, melyen munkatársunk a kérések szerint elvégzi a kért megmunkálást. Igény esetén a visszaküldött mintaanyagok mellé lehetőség van videoanyag készítésére is.
 
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, a megadott elérhetőségeink valamelyikén vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal időpont egyeztetés céljából.

Hogyan történik a lézertisztító kezelése?

+

A paraméterezés egy 7,5 colos (általában magyar nyelvű) éritőképernyős grafikus kezelőfelületen keresztül történik.

Milyen anyagok vágására alkalmas és milyen vastagságban?

+

A száloptikás lézergépek a viszonylag alacsony 1064nm körüli hullámhosszuk miatt, elsősorban fémek vágására a legideálisabbak. A legtöbb fém vágható lézerrel, de alapanyagonként eltérő az átvágható anyagvastagság. Az maximális vágásvastagságot az alapanyag hővezető képessége, a fényvisszaverő képessége és az olvadáspontja nagyban befolyásolja. Például általános szénacél esetén egy 3000W-os lézergéppel nagyságrendileg 20mm anyagvastagság vágható át, míg ugyan ez a készülék csupán megközelítőleg 10mm vastagságú alumíniumot vagy ugyan ekkora rozsdamentes acélt tud csupán átvágni.
 
Az átvágási képességet, csak úgy mint a vágási minőséget több tényező is befolyásolja. Illyen tényezők pl.: – Az alkalmazott vágógáz, melyek leggyakrabban oxigén és nitrogén. // Az alumínium és a rozsdamentes acéloknál lézeres vágásakor leggyakrabban használt gáz a nitrogén (N2). A nitrogén inert gáz, nem lép reakcióba az alumíniummal, és nem okoz oxidációt a vágás során. Oxigénmentes környezetet hoz létre a vágási terület körül, és megakadályozza az oxidréteg kialakulását a vágott éleken. Azonban ha normál atmoszférikus sűrített levegőt alkalmazunk vágáskor, a vágási minőség jelentősen romlik, csak úgy mint az átvágható anyagvastagság is. Szénacélok esetében oxigént alkalmaznak vágógáznak, amely növeli a vágásteljesítményt és javítja a vágási sebességet.
 
Az oxigénes vágás előnyei és alkalmazása
Ha az anyag gyulladási hőmérsékletre melegíthető, illetve hevíthető, az oxigénes vágás lehet a megoldás. Ebben az esetben a lézernyaláb melegíti gyulladási hőmérsékletre az anyagot.
 
A gyulladáspontnak alacsonyabbnak kell lennie, mint az olvadáspontnak, akárcsak a normál lángvágás esetében. Így pl. a gyengén ötvözött acél remekül vágható lézeres lángvágással.
 
A nitrogénes vágás előnyei és alkalmazása
Ha a gyulladáspont azonos vagy magasabb, mint az olvadáspont, nem érdemes a lézeres lángvágást alkalmazni, mert nem hatékony. Ilyen esetekben a nitrogénes-olvasztó vágással lehet igazán gyorsan és eredményesen dolgozni.
 
A technológia kifejezett előnye, hogy dioxidmentes vágási felületet eredményez

Milyen anyagok hegesztésére használható a multifunkciós lézergép?

+

Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb lézerhegeszthető anyagokat:
 
– Fémek: Példák: alumínium, réz, sárgaréz, acél, titán és nikkel. Az eljárás jelentősen eltérő vastagságú darabok összekapcsolására is használható, így a hagyományos termikus vagy elektromos hegesztési módszereknél szélesebb körű feladatokra is alkalmas.
 
– Műanyagok. A lézerek bizonyos hőre lágyuló műanyagok hegesztésére is használhatók, beleértve a polikarbonátot, nejlont és ABS-t. Az Jól kontrollálható lézerenergia és a rendkívül kis hegesztési vonalnak köszönhetően, igen jó minőségi hegesztési varratokat eredményez műanyag alapanyagok terén is.
 
– Kerámia. Néhány kerámia (különösen az alumínium-oxid és a cirkónium-oxid) lézerhegeszthetők. Ezeket és néhány más kerámiát lézerrel megolvaszthatunk oly módon, amit normál hőkezeléssel sokkal nehezebb elérni és több kompromisszummal járna.
 
– Kompozitok. A szénszál-erősítésű műanyagok (CFRP-k) alkalmasak erre a technikára. A fémalkatrészek szénszálas kompozitokká történő lézeres hegesztése terén is fejlett kutatások és igen ígéretes eredmények vannak..
 
Egy anyag lézeres hegesztésre való alkalmassága a fizikai tulajdonságaitól függ, mint például az olvadásponttól, az albedótól, a hővezető képességtől és attól, hogy mennyire hajlamos az elszenesedés nélküli olvadásra. Jelentős tapasztalatra és gondos lézerfrekvencia-választásra lehet szükség nagy fényvisszaverő anyagok esetén.

A lézer károsíthatja az alapanyagot is?

+

A megfelelően beállított lézer energiája elnyelődik a szennyeződésben (például rozsda, olaj, festék, zsír, ragasztó stb.), ahol a lézeres abláció, azaz a szennyeződések eltávolítása megtörténik. Azonban nincs elég energiája az alatta lévő rétegek károsításához, így különösen alkalmas formák, szerszámok, autóalkatrészek és gépek tisztítására és restaurálására.

Egyéb kérdése van? Tegye fel őket!

Írja meg milyen kérdésében tudunk még segíteni!

Lasercleaner Contact