Hogyan válasszunk lézertisztítót?

A modern lézeres technológiai fejlődés egyre több iparágban kínál komplex megoldásokat, amelyek újraírják a munkavégzést.

A sokoldalú és hatékony lézeres tisztító-hegesztőgépek, már nemcsak a nagy ipari szereplők számára érhetők el, hanem egy hétköznapi kisvállalkozás számára is. 

Így egy egyszerű vállalkozásnak is lehetősége nyílik több olyan lézeres eszközhöz hozzáférni, amelyekkel versenyképessé válhat akár egy komolyabb projekt kivitelezésében, melyet korábban technológiai hátrányok miatt egyáltalán nem, vagy csak jelentős költségek mellett tudott volna megvalósítani.

A széles körben elérhető és kínált gépek azonban sok kérdést vetnek fel, melyre sok esetben nem kap a vásárlő megfelelő információkat és csak elbizonytalanodik hogy a számára mi lenne az ideális gép. Így fontos alaposan átgondolni a gép választást, hogy megtaláljuk az igényeinknek és munkafolyamatoknak leginkább megfelelő megoldást.

Amennyiben Ön vásárlás előtt áll, cikkünk segítségére lehet abban, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartani gép választáskor:

1. Alkalmazási terület:

Milyen feladatra szeretné használni a készüléket?

Kizárólag tisztítási célra, hegesztés orientált felhasználásra, esetleg lézervágásra, vagy többfunkciós standard használatra

Tisztításra / festék, korrózió, alga és más bevonatok és szennyezők eltávolítására

Hegesztésre / Hozaganyaggal vagy hozaganyag nélküli hegesztésekre

Vágásra / vékony vagy közepes vastagságú fémlemezek, illetve profilok vágására finom és részletgazdag vágása

Standard használatra / nem kötött munkavégzésre, de alkalomszerüen vágásra, tisztításra és hegesztésre is igény lenne a felhasználás során

2. Jellemzők és extra funkciók, kiegészítők:

Milyen fő jellemzőket kell meghatározni?

Tisztítási szélesség extra széles (akár 200-300mm) vagy normál szélesség (80-120mm)

Huzaltovábbító egység, dupla vagy egy huzaldobos

Pneumatikai kör kiegészítése kondenz leválasztóval vagy nyomásszabályzoval

Alkalmazási környezet miatt igényel-e porszűrő betéteket a készülék

Elegendő-e a Sűrített levegő vagy szükséges oxigén, nitrogén, argon nyomáscsökkentő reduktor

Igényelt kiegészítők és kopó alkatrészek mennyisége

Extra biztonsági körök pl.: fényfüggöny, ajtónyitás és belépési érzékelő stb…

3. Teljesítmény:

Lézer kimeneti optikai teljesítménye:
Mindenek előtt fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a lézeres készülékek esetén a megnevezett W (Watt vagy kW kiloWatt) érték, a beépített lézerforrás optikai kimeneti teljesítményét jelenti, és nem a hálózati villamosenergia fogyasztását! 

A gyakorlatbeli alkalmazás és ár érték alapján a piacon legelterjedtebb két fő teljesítményt érték az 1500W és a 3000W.

Standard készülék összehasonlítás

1500W

3000W

Általános felhasználás 

Fémszerkezet gyártás

Általános tisztítási igény

Vastag bevonatok és erős korróziók

Finom tisztítás

Intenzív tisztítás

Hegesztés max 3-4mm ig

Hegesztés 4mm felett

Vágás max 10-15mm-ig

Vágás 10-15mm felett

Szimpla huzaltovábbító

Szimpla és dupla huzaltovábbító

Betáp: 230V AC

Betáp: 3x400V AC

Megszakító min 20-25A

Megszakító min 3×20-25A

4. Munkaterülethez igazítás és hordozhatóság

Gép fizikai mérete: Kötött munkaterületen való felhasználás, vagy helyszíni munkálatokhoz igazodóan a mobilitást kell előtérbe helyezni.

A munkaterületi igények korlátozhatják a gép fizikai méreteit, helyszíni munkák esetén igen fontos lehet a mobilitás. Míg műhelykörnyezeti alkalmazásnál nincs különösebb követelménye a mozgathatóságnak, így a térfogata és tömege sokkal megengedőbb ilyen területen való felhasználás.

5. Hűtés

Mivel sok esetben korlátozottan szellőztethető vagy mostohább környezeti feltételek állnak rendelkezésre használatkor, a hűtőrendszer hibájából adódóan gyakran előforduló hiba lehet a túlmelegedés. Ennek elkerülése érdekében, csakis jó minőségű hűtőegységgel szerelt készüléket válasszunk!

Készülékház és szellőztető rendszer kialakítása:

Fontos előre meghatározni, hogy a vásárolni kívánt készüléket mostohább Ipari környezetbe visszük, lakatosipari, poros olajos munkaterületre, vagy készülék barátabb tiszta gépműhelybe. Poros környezetbe szánt berendezés esetén, kiemelten fontos a készülék megóvása érdekében a megfelelő levegő szűrés.

Márka – minőség és árak:

A mélyiparra tervezett, rendkívüli mutatókkal rendelkező készülékek , akár 0-24h mellett is képesek hatalmas teljesítményt és sebességet produkálni. (pl: Trumph)

Az ilyen általában csak 1 funkcióra tervezett célgépek bekerülési és szerviz költségek tekintetében is túlmutathatnak akár nagyobb vállalkozások anyagi lehetőségein is.

Nem mellékesen, nem is biztos, hogy éppen egy mélyipari készülékre lenne szükség ami futószalagos  villámgyors munkára van kifejlesztve.

Többet ésszel mint pénzzel elvét követve azonban könnyű szerrel találhatunk, sok éve a piacon lévő, nemzetközi lefedettséggel rendelkező gyártókat megbízható termékekkel, megfelelő kopó és alkatrészutánpótlással.

Fontos megfontolni a vállalkozásunk igényeit, és megtalálni a megfelelő egyensúlyt a berendezések minősége, ára és funkcionalitása között annak érdekében, hogy hatékonyan működjön és versenyképes maradjon a piacon.

Hogyan válasszunk eladót:

– Fontos és nem elhanyagolható kérdés a garancia és megfelelő szervízháttér.
    A lézertechnológiai berendezések javítása és karbantartása, nagy szakértelmet és célirányos speciális eszközöket, műszereket igényel. Így kizárólag olyan kereskedőtől vásároljunk készüléket, aki megfelelő szervizháttérrel rendelkezik és minden szükséges pótalkatrészt biztosítani tud garancia időn túl is a készülékhez.

– Dokumentáció és megfelelőségi nyilatkozatok.
  Vásárláskor nagyon fontos, hogy a készülék minden szükséges dokumentummal illetve nyilatkozattal rendelkezzen, és meg is feleljen az előírásoknak, tanúsítványnak. A megfelelő és érvényes dokumentáció nélkül, a készülék jogilag nem alkalmazható vállalkozásokban, rosszabb esetben az előírásokhoz nem illesztetten gyártott készülékek miatt, balesetveszély is kialakulhat. Ugyan így a megfelelő használati útmutató és támogatás nélkül a használat ismételten veszély helyzetet teremthet.

– Tesztelés, kipróbálási lehetőség.
  
Fontos, hogy a vásárolni kívánt lézeres eszköz valóban hasznos és alkalmazható legyen az elvárásokhoz. Ennek érdekében mindenképpen javasolt a kiszemelt lézergép kipróbálása, tesztelése. A készülék megtekinthetősége és kipróbálásának lehetősége árulkodik a kereskedő valódi tapasztalatairól, szerviz hátteréről a készülékkel kapcsolatos valódi tapasztalatairól. És nem mellékesen megerősítheti számunkra, hogy szükséges-e valamilyen irányban eltérő készülék paramétert választanunk.

– Külföldi forrásból való vásárlásnál.
  Ha külföldről tervezünk beszerzést, vásárlás előtt kérjük be a megfelelőségi tanúsítványokat, a használati útmutatót és érdeklődjünk a garanciáról, alkatrész utánpótlás lehetőségéről, árakkal. Esetleges meghibásodás esetén mik a lehetőségek, kinek a költsége lesz a részegységek, rosszabb esetben a teljes készülék visszaküldése. Ezen esetben mennyi időt vesz igénybe a javítás.
Kérdéseinkkel bátran bombázzuk az eladót, odafigyelve arra, hogy aki vásárlás előtt sem segítőkész, az vásárlás után még kevésbé lesz az.


A költségek számításakor számoljunk a bankunk aktuális deviza eladási árfolyammal, a szállítás díjával, áfa és a vámterhek költségével.

Zárószöveg:

A lézeres tisztító gép kiválasztása nagyban befolyásolhatja munkájának hatékonyságát és eredményességét. Fontos, hogy alaposan átgondolja az egyes szempontokat, és az igényekhez leginkább megfelelő gépet válassza. Ne feledje, hogy a minőség és megbízhatóság általában hosszú távon megtérül, így érdemes befektetni minden olyan eszközbe, melyre támaszkodhat a vállalkozása és biztosítani tudja a technológiát a munka elvégzéséhez.

Szólj hozzá!